Méhész szakképzés

Tanfolyamunkra várjuk mindazok jelentkezését, akik magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteken alapuló méhész szakképesítéssel szeretnének rendelkezni. A tanfolyamra kezdők is jelentkezhetnek, amennyiben megfelelnek a jelentkezéshez szükséges előírásoknak.

Méhészközpontunk

Az alapító Dr. Ludányi István, a méhészet tudományok doktora egyetemi tanulmányai alatt 1983-ban kezdte el tanulni a méhészetet, majd 1984-ben a Zalaapáti Méhésziskolában letette a méhész szakmunkásvizsgát.

Nyomtatás

A jelentkezés menete

  • Amennyiben Ön is jelentkezni szeretne a méhész tanfolyamra, kérem, töltse ki a mellékelt jelentkezési lapot, és mihamarabb küldje vissza címünkre! A bizonyítvány másolatot és az egészségügyi alkalmasságot igazoló papírt, -amit a háziorvos tölt ki- a kezdéskor is magával hozhatja. A háziorvosnak egy vényen csak azt kell igazolnia, hogy a jelentkezési lapon felsorolt betegségekben nem szenved. Tüdőszűrésre vélhetően elküldi az orvosuk, a méhméreg allergiáról Önök nyilatkoznak az orvosuknak (az első méhszúrás után már kiderült volna, hogy ki allergiás erre), a többi betegségről szintén a háziorvosnak kell tudnia.
  • A jelentkezőknek a tanfolyami díjat (127.000 Ft.) a kezdéskor kell befizetni.
    A vizsgadíjat (75.000 Ft.) pedig márciusban a vizsgára való jelentkezéskor fizethetik be.
  • A méhész szakképzés vizsgára felkészítő tanfolyam hét könyvből (A méhészet története, A mézelő méh biológiája, A méhészet technológiája, Méhegészségügy, A méhlegelő és a megporzás, Méhészeti jogi ismeretek, Vállalkozási ismeretek), és két videokazettából (Méhanyanevelés, A méhek fiasításos betegségei) álló anyagra épül, azt kiegészíti. Amennyiben az oktatási segédanyagot meg szeretné vásárolni (kb. 17.500 Ft.), akkor ezt is a jelentkezési lapon jelezze.
  • A távolabbról érkezőknek szállást tudunk foglalni. Az utazási költségek csökkentése érdekében mindenképpen célszerű több méhésznek összefogni, és együtt utazni. Amennyiben ismerősei között van olyan méhész, akinek még nincs meg a szakmunkás vizsgája, kérem, tájékoztassa erről a lehetőségről.
    Jövőre már új oktatási törvény szerint kell oktatni a méhészetet is. A tanfolyamok hosszabbak lesznek és jóval drágábbak! Most használják ki ezt az utolsó lehetőséget!
    A jelentkezők a kezdés előtt kb. két héttel még egy tájékoztató levelet kapnak az novenber 15-ei kezdő nap helyéről (Erzsébet Királyné Szálló emeleti terme, 2100 Gödöllő, Dózsa György u. 2.) és programjáról.

 

Nyomtatás

A képzés formája és időtartama

Mi is a Zalaapáti Méhésziskolában jól bevált levelező képzés szerint tanítunk, de a módszerüket továbbfejlesztettük. A gyakorlati képzéshez egyedülálló, modern bemutatható tárgyi eszközállománnyal rendelkezünk. A 2015. november 15-ei első találkozáskor az adminisztráció, az eligazítás és a tankönyvek kiosztása és az előadások után Isaszegen a Tanméhesben bemutatót tartunk a méhészet komplex rendszeréről. Ezt követően a tanulóknak otthon kell készülniük. A 2015. november 15-ei előadások témája a méhcsaládok beteleltetése és az őszi atkairtása lesz. 2015. december 5-én ismét el kell jönniük, hogy egy vizsga előírásnak megfeleljenek. 2016, januárjában és márciusban kétszer öt napos konzultációt tartunk gyakorlattal kiegészítve. 2016. június elején, egy hétvégén gyakorlattal és a vizsgára való felkészüléssel foglalkozunk, majd június közepén vizsgát tehetnek a tanulók. A novemberi kezdéstől a vizsgáig 7 hónap telik el.

Nyomtatás

A képzés helyei

A gyakorlati képzés helye:
Isaszegi Tanméhes, a „Ludányi Méhészet” központja, Bemutató méhészet és méhészeti arborétum
Cím: 2117 Isaszeg, Buda u. 68.

Az elméleti képzés helye:
Erzsébet Királyné Szálló emeleti terme
Cím: 2100 Gödöllő, Dózsa György u. 2.

 

Nyomtatás

A képzés tervezett időbeosztása

Kezdés: Gödöllő, Isaszeg  2015. november 15.
Modulzáró vizsga, Isaszeg 2015. december 05.
A méhészet története (feladat beküldési határideje) 2015. november 25.
Méhbiológia (feladat beküldési határideje) 2015. december 02.
A méhek betegségei és kártevői (feladat bek. hatid.) 2015. december 22.
Méhtartás jogi kérdései (feladat beküld. határideje) 2016. január 10.
   
1. konzultáció: Gödöllő, 2016. január 21-25.
   
Méhlegelő (feladat beküldési határideje) 2016. február 11.
A méhészet technológiája (feladat bek. határideje) 2016. március 19.
   
2. konzultáció: Gödöllő, Isaszeg 2016. március 18-22.
   
Méhanyanevelés (feladat beküldési határideje) 2016. április 5.
   
Felkészülés a szóbeli és a gyakorlati vizsgára,  
konzultáció és gyakorlat, Gödöllő, Isaszeg 2016. június 6-7.
Nyomtatás

A képzés vezetője és az előadók

A képzés vezetője: Dr. Ludányi István a méhészet tudomány doktora

 

Előadók: Árvay György, Baranyi Aranka, Dr. Csaba György, dr. Hegedűs Dénes, Dr. Ludányi István, Dr. Szabó István,