Méhész szakképzés

Tanfolyamunkra várjuk mindazok jelentkezését, akik magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteken alapuló méhész szakképesítéssel szeretnének rendelkezni. A tanfolyamra kezdők is jelentkezhetnek, amennyiben megfelelnek a jelentkezéshez szükséges előírásoknak.

Méhészközpontunk

Az alapító Dr. Ludányi István, a méhészet tudományok doktora egyetemi tanulmányai alatt 1983-ban kezdte el tanulni a méhészetet, majd 1984-ben a Zalaapáti Méhésziskolában letette a méhész szakmunkásvizsgát.

Nyomtatás

A Ludányi Méhészközpont bemutatása

Az alapító Dr. Ludányi István, a méhészet tudományok doktora egyetemi tanulmányai alatt 1983-ban kezdte el tanulni a méhészetet, majd 1984-ben a Zalaapáti Méhésziskolában letette a méhész szakmunkásvizsgát. A méhészeti témájú diplomamunkáját (A minőségi méhanyanevelés, a pároztatás gazdaságossága) 1987-bel jeles eredménnyel védte meg a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen.
1987-től méhészeti kutatással kezdett foglalkozni, majd 1992-től a Méhészújság főszerkesztőjeként, majd a Méhészet szaklap felelős szerkesztőjeként lapszerkesztőként dolgozott. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen 1991-ben kezdte el szervezett formában oktatni a méhészet tárgyat. A tudományos doktori értekezését a „Mézelő méh (Apis mellifera L.) ökotípusok, fajták, hibridek vizsgálata termelési kísérletekben” címmel 2000-ben summa cum laude minősítéssel védte meg Gödöllőn a Szent István Egyetemen.
Ludányi bemutató méhészet
A Pest Megyei Agrárkamarával közös szervezésben, 2000-ben elsőként vett részt a méhészmester képzés beindításában.
Számos jegyzet és könyv méhészeti fejezetének írója és szerkesztője. Jelenleg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaklapjának a Méhészújságnak a főszerkesztője.
A méhészkedést mozdulat elemeire lebontva kezdte újra úgy felépíteni, hogy az a lehető legkevesebb időt vegyen igénybe. Ennek figyelembevételével az 1990-es évek elején saját tapasztalatai alapján átalakította a falcos rakodókaptár minden elemét. Időközben a kaptár kiegészült alsó virágporszedővel, pároztató fiókkal, melyek most már komplex rendszerben működve minden méhészeti termék termelésére alkalmasak.
A külföldi és hazai tapasztalatai felhasználásával alakította ki technológiáját (mézelvétel szöktetővel, méhlefújás, terepautós vándorlás, központi épületben való pörgetés, a lépek hűtőkamrában való tárolása, gépesített rakodás, a mézszivattyú ráépítése a pörgetőre, kétoszlopos egyedi raklapok készítése stb.) melyet szakcikkekben, előadásokon, gyakorlati bemutatókon ismertetett.